A+ A A-

Waar Vandaan?

MATRIX-Inspiratie in Wijn importeert en verkoopt Duitse, Oostenrijkse en Spaanse kwaliteitswijnen Cava's en Winzersekten gemaakt volgens de methode Champenoise.

  • De Duitse wijnen komen uit Baden (het Markgräflerland), de Pfalz en Rheinhessen.
  • De Oostenrijkse wijnen komen uit de Wagram en het.
  • De Spaanse wijnen komen uit La Mancha (de centrale hoogvlakte van Spanje) Somontana, Castilië-León en Andalusië (Montilla-Moriles).

Hieronder volgt eerst wat algemene informatie. Daarna volgt informatie over witte-, rose-, rode- en mousserende wijnen! Gaat u er eens voor zitten. Als er nog vragen overblijven dan willen we u graag verder informeren.

Smaak

De smaak van wijn heeft te maken met :

  • Het karakteristieke smaakpatroon en aroma van de verschillende druivensoorten.
  • De hoeveelheid restsuikers die na de vergisting in de wijn zijn overgebleven.
  • De hoeveelheid (verschillende) zuren.


Daarnaast is er het terroir; de bodem waarop de wijnstok groeit en het microklimaat van de wijngaard. En tot slot is de deskundigheid en de passie van de wijnboer/keldermeester natuurlijk van groot belang.

 Tijdens onze wijnproeverijen gaan we dieper in op het fenomeen "smaak".

Wijnen kunnen globaal worden ingedeeld in drie groepen.

  • De Burgunder of Pinot-achtigen. Relatief stevige structuurvolle wijnen die afkomstig zijn uit Frankrijk. Bijvoorbeeld Grauburgunder (Pinot gris) Spätburgunder (Pinot Noir) Weissburgunder (Pinot Blanc) etc. etc.
  • De "rieslingachtigen" die zich kenmerken door hun frisse zuren en daardoor erg geschikt zijn als aperitief en bij van alles uit de zee. Als er een zoetje in de wijn zit zijn ze zeker ook geschikt als begeleider van de (pittige) oriëntaalse keuken!
  • De "bouquet-wijnen" bekend om de verlijdelijke geuren. Denk aan druiven als Gewurztraminer en Muskat.

Witte Wijnen 

Witte wijnen worden gewaardeerd door hun fruitige frisheid en hun brede inzetbaarheid bij veel verschillende gelegenheden en gerechten. De veelheid aan smaken van witte wijn is enorm; er is voor elk wat wils. Het is zelfs zo dat de diversiteit en nuancerijkheid van witte wijnen die van rode wijnen overtreft.

Typerend voor witte wijn is dat de schillen niet meegisten met het sap (de most). Bij enkele soorten witte wijn weken de schillen na de kneuzing van de druiven - om meer smaakextract te krijgen - een poosje mee. De schillen gaan voor de gisting echter uit de most.

Regelmatig ontvangen wij mensen die zeggen geen droge witte wijn te lusten omdat ze die wijnen te “zuur” vinden. Dat klopt niet helemaal want het gaat om het aantal grammen aan zuren dat in de wijn zit. En om de soort zuur (appelzuur is “zuurder” dan melkzuur). De hoeveelheid restsuikers kan het zuur weliswaar verbergen maar uiteindelijk niet minder maken.

Wij kennen de samenstelling van onze wijnen en weten dus ook wat voor soort zuren er in onze wijn zitten. Wij helpen u dan ook graag om de wijn te vinden die het best bij u past!!!

Onze leveranciers doen hun uiterste best om de witte wijnen de fruitige en frisse smaken van de betreffende druiven te laten behouden. Er wordt dan ook voor bijvoorbeeld de Chardonnay van de gebroeders Braun, geen eikenhouten barrique gebruikt. De smaken van de druif zijn zo mooi en geconcentreerd dat de natuurlijke smaak niet kan worden overtroffen.

Oostenrijk maakt wijn in dezelfde traditie als Duitsland. Wellicht een verschil ..... in Oostenrijk is de droge wijn nog wat droger dan in Duitsland. Er zijn daar ook een paar fenomenale wijndruiven die we in Duitsland niet of nauwelijks tegenkomen. De Gruner Veltliner bijvoorbeeld, met het kenmerkende pepertje aan de zijkant van de tong; niet te verwarren met de 'smaak' van koolzuur! Ook erg mooi is de herontdekte Roter Veltliner; geen familie van de groene, maar van een overweldigende frisheid.

Verder kennen we nog de Bouquetwijnen die naast hun fruitige karakter uitblinken in een geweldig aromatische "neus"! Kenmerkende voorbeelden zijn de Gewürztraminer, Morio-muskat, Bacchus, Scheurebe en de Muskateller wijnen.

Ook zijn er nieuwe soorten die ontwikkeld zijn om hun vroege rijping, vorsthardheid en schimmelresistentie. Dit zijn meestal soorten die ontstaan uit kruisingen en klonen van diverse oudere druivenrassen. Vooral een aantal Duitse, Zwitserse en Hongaarse (Staats) bedrijven, vaak gelieerd aan Universiteiten, hebben de laatste tientallen jaren veel goed werk op dit gebied verricht. We kennen onder meer de aromatische Regent en de rieslingachtige Johanniter. Deze laatste twee druiven "doen" het ook goed bij de wijnbouwers in de Achterhoek.

 Roséwijnen 

Uit de beschrijving van de rode wijn voelt u het al aankomen. Rosé wijnen ontstaan doordat de wijnmaker de (rode) schillen kort mee laat weken/gisten in de most totdat de kenmerkende roza kleur aan de wijn is afgegeven.

Een tweede en heel mooie manier van werken is het 'laten bloeden' van de wijn. Dat gebeurt door bij het gisten van rode druiven na korte tijd een deel af te tappen. De volle smaak van het gistingsproces van de geplette druiven komt daarbij ook in de rose. De overgebleven rode wijn krijgt hierdoor een nog geconcentreerdere smaak.

Onze Duitse en Oostenrijkse leveranciers vinden dat rose's licht van kleur horen te zijn. Zalm rose of heel licht rood. De wijnen van onze Spaanse leveranciers zijn wat donkerder; wat "roder". Af en toe zijn het bijna lichte rode wijnen... en daar zit ook wel wat in!

Na de start van het rose maken zoals hierboven is beschreven wordt de rose verder gemaakt als witte wijn.

Rosé - en met name de zoetere variant daarvan - was in de zeventiger/tachtiger jaren een echte “hit”. Daarna is de rosé jarenlang uit de gratie geweest. Sinds een jaar of wat gaat het weer prima met deze “gerestylde” wijnsoort. De smaak is droger en extractrijker dan voorheen; ook zijn de wijnen zo gemaakt dat ze, naast de terras/receptie/slobber-functie, erg goed mee kunnen aan tafel.

De rose is de kinderschoenen ontstegen en doet volop mee in de wereld van de echte wijnen. Dat neemt niet weg dat er ook nog veel te zoete en dunne slobber in de handel is. Wil een rose de naam wijn met ere dragen, dan moet de frisheid behouden zijn en de smaak van de druif er ook nog echt toe doen. Zoet, halfzoet of droog zijn dan een zaak van uw smaak; maar we hebben het dan over een goed product!

Rode Wijnen

Rode wijn biedt ons vele, vaak prachtige, kleurschakeringen, van helder transparant tot diep donkerrood; bijna zwart. De kleurstof komt uit de meegistende schillen van de druif.

Uit de schil en de pitjes komt de Tannine (of Looizuur) in de wijn! Na een eerste gistingsperiode van een dag of 10 worden de druiven geperst en gist de most verder. Dat klinkt heftig en is het eigenlijk ook. Tannine smaakt stroef met een bittertje op de tong. We noemen dat 'astringent'. De liefhebber houdt daar van. Met name als de tannines zacht van smaak zijn. Die tanninesmaak is - naast de typiciteit van de druif en het “terroir”- vaak het kenmerkende verschil met witte wijnen.

Rode wijnen drinken we dan ook meest bij krachtiger smakende gerechten. De individuele smaak en vaak ook het jaargetijde beïnvloeden verder onze keuze voor rood, wit of rosé.

Onze Spaanse, Duitse en Oostenrijkse leveranciers zijn relatief kleine producenten met passie voor het vak. Ze maken en telen op ambachtelijke wijze en kennen hun producten door en door. Ze zijn dan ook niet te vinden bij kruideniers of grootwinkelbedrijven maar alleen in schappen van de vakhandel.

Veel van onze rode wijnen hebben de kenmerkende smaak van de druif. De producent houdt van 'puur natuur' en kiest er vaak voor om geen eikenhouten barriques te gebruiken. Daar waar dat wel aan de orde is voegt de barrique op subtiele wijze iets toe. Dat is te merken door een 'touch' van vanille in smaak en geur. Onze leveranciers gebruiken in die gevallen een echte barrique en geen eiken chips (een surrogaatmethode waarbij stukjes eiken aan de zich ontwikkelende wijn wordt toegevoegd).

Kwaliteit is belangrijk in het totale proces van snoei en groei tot en met bottelen en bewaren. De nauwkeurigheid en schoon werken zijn van vitaal belang. Onze stellige indruk is dat onze Duitse en Oostenrijkse producenten meesters daarin zijn. De Duitsers zijn natuurlijk van huis uit al grundlich. Na het glycol / antivries schandaal in de 70er jaren, hebben hun Oostenrijkse collega's de beheersing van het proces tot een ware kunst gemaakt. Hun wijnwetgeving is inmiddels dan ook de strengste ter wereld.

De Spaanse wijnmakers kennen een andere cultuur en hebben een ander "terroir". De zonuren maken dat er over rijpheid nooit te klagen valt. In een aantal regio's is het wel moeilijk om voldoende zuren in de wijn te krijgen door dat er geen koude nachten zijn. Onze regio's hebben daar gelukkig geen last van. La Mancha heeft in de zomer dagen met een temeratuur van boven de 40 graden C. en 's nachts is het dan toch goed koud..... Naast de internationale soorten als Merlot en Cabernet Sauvignon worden er ook inheemse soorten als Tempranillo en Granacha verwerkt tot mooie wijnen met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding.

Tot slot nog de tip om ook eens onze Oostenrijkse roden te proberen. De Pinot Noir van Karl Schuster is van eenzame klasse. De Blauer Zweigelt's hebben een volle en kruidige smaak die een hoop internationale soorten missen!

Cava, Sekt en Frizzante's

"Champagne" is de beschermde naam voor de bubbel-wijn uit de Franse Champagnestreek! Die naam heeft erg veel impact gekregen en staat nog steeds voor luxe en een pietsje erotiek. De Spaanse (Cava), Italiaanse (Spumante), Zuid-Afrikaanse (Fonkelwijn) en Duitse en Oostenrijkse Sekt varianten hebben vaak tenminste een zelfde kwaliteit en een beduidend betere prijs/kwaliteit verhouding.

De manier waarop bubbelende wijnen gemaakt worden verschillen. Zo worden Frizzante of Secco gemaakt door toevoeging van koolzuur. De bubbels worden in dat geval gemaakt door inspuiting van koolzuur. Bij frizzante's en secco's met een goede grondwijn is dat echter best een mooi product. Proef vooral ook eens onze Sotanillo!

Secco is niet hetzelde als Prosecco. Prosecco is een Italiaanse druif. Daarvan worden overigens wel secco's gemaakt, maar ook Spumantes volgens de regelen der Champagne-kunst.

 Veel Champagne, Cava en Sekt worden gemaakt door gisting op grote roestvrij stalen vaten; de methode charmat.

De originele “ouderwetse” en ook kostbaarste manier is de Methode Champenoise of Methode Traditionelle. In Duits: Flaschengarung. Bij die methode krijgt de wijn koolzuurbelletjes door gisting op fles. Onze Cava's en Sekten worden gemaakt de Methode Traditionelle!! Alleen bij de Sotanillo wordt Koolzuur ingespoten; de Gas Injection methode.

De wijnen krijgen na de gisting op fles pas hun uiteindelijke zoet-gehalte. Als de gisting klaar is worden eerst de afgestorven gistcellen verwijdert. Dat wordt degorgeren genoemd. Daarna wordt de fles aangevuld met de z.g. dosage. Dat is het gehalte aan suikers waardoor het een (extra)brut, (extra)trocken of milde variant wordt. De restsuiker kan bestaan uit echte suiker, maar ook uit zoet druivensap of bijvoorbeeld een zoete Auslese of Beerenauslese van dezelfde druif, of zelfs likeur. Een andere naam voor dosage is dan ook 'Liqueur déxpedition'.

Een jaartal op de fles van een mousserende wijn geeft het jaar van de grondwijn aan. De frisheid of versheid van de wijn wordt echter bepaald door het moment van degorgeren!

Mousserende wijnen hebben iets vrolijks en feestelijks. Ze moeten natuurlijk veel meer gedronken worden dan alleen maar tijdens de jaarwisseling, want het leven is kort genoeg om elke gelegenheid aan te pakken voor zo'n feestelijk drankje.

Daarnaast zijn er visgerechten en vooral ook oriëntaalse gerechten die zich goed laten combineren met sekt. In de wijde omgeving van Barcelona en de Penedes, maar ook in andere delen van Spanje wordt gedurende de hele maaltijd Cava Brut of Brut Nature (zonder dosage) geschonken......... Probeer het eens wat meer!!!!

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Velden met zijn vereist
contact_email_copy[]

Adres Bezoek ons of neem contact op

Matrix-Inspiratie in Wijn
Theo en Marijke Dohmen
Tankmaot 16
7152 KK Eibergen (NL)
M 0031 6 558 36 189
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 08071898
BTW NL001299792B48